preloder

Železniški muzej je simbolizira bogato slovensko tehnično dediščino ter tudi močno kulturno zavest, ki jo železniška podjetja pri nas vztrajno gojijo.

V soboto, 3. decembra, ob spominu na rojstvo našega največjega pesnika Franceta Prešerna, ki je železnici namenil nekaj svojih najbolj znanih verzov, vas vabimo, da nas obiščete. Med 10. in 16. uro se boste lahko v predprazničnem času odpravili na popotovanje skozi brezčasno slovensko železniško dediščino.

Brezplačni ogledi ter vožnja z vlakom vrtne železnice

Vstop v Železniški muzej je brezplačen, ob 11. in 13. uri pa vam povsem brezplačno pripravljamo tudi vodena ogleda muzeja. Poleg edinstvene zbirke boste lahko občudovali tudi prostore nekdanje kovačije železniških delavnic Ljubljana – Šiška.

Veliko zanimivosti pripravljamo tudi za najmlajše železniške navdušence. Vozili bodo vlaki nadvse priljubljena vrtne železnice, v rotundi muzeja, tik ob največjih parnih lepoticah, pa bo razstavljena modelna železnica v merilu 1:22. V sodelovanju z Društvom ljubiteljev železnic “ŽELEZNA CESTA” Ljubljana pa vam bomo predstavili tudi modulno maketo v merilu H0.

Nostalgična zadnja vožnja z motorno drezino

V železniškem muzeju hranimo več železniških drezin. Med njimi je tudi drezina s katero smo na prireditvah, ki smo jih v muzeju pripravljali doslej, prepeljali že več sto ljudi. Lastnik drezine je velik poznavalec in zbiralec železniške tehnike gospod Anton Galun.

Tokrat bo drezina v muzeju vozila zadnjič, ker ima njen lastnik zanjo še čudovite druge načrte.  Obiskovalci decembrskega srečanja v muzeju boste imeli tako edinstveno možnost, se popeljati z drezino na nostalgično vožnjo ob koncu njenega službovanja v Železniškem muzeju. Več o znameniti rumeni motorni drezini si lahko preberete v prispevku Poštni nabiralnik na tirih.

Palačinke in nakupovanje daril za najbližje

Da pa z našega decembrskega srečanja ne bi odšli lačni, bomo pred muzejem pekli slastne palačinke, podjetje SŽ-ŽIP pa bo razstavljalo svoje čudovite izdelke, ki so odlična izbira za praznična obdarovanja vaših najbližjih.

Vljudno vabljeni v Železniški muzej, 3. decembra, med 10. in 16. uro! Prost vstop v muzej.

Povezava do Facebook dogodka: Ta veseli dan kulture v Železniškem muzeju.