Načrtuj obisk

Edinstvena dogodivščina

Ali menite, da nam današnja razvojna stopnja ni bila podarjena, temveč da jo dolgujemo generacijam železničarjev, tehnikov in inženirjev, dvema stoletjema ustvarjalne misli? Tudi mi menimo tako! S hvaležnostjo se spominjamo naših očetov, starih očetov in njihovih starih očetov, ki so v svojem služenju železnici, v svojem življenju z železnico in za železnico, v trdem delu našli lepoto in ponos. Ne želimo dopustiti, da bi njihov trud padel v pozabo; k srcu smo si vzeli svarilo, da tisti, ki ne spoštuje preteklosti, ni vreden prihodnosti. Delček zgodovine želimo obdržati pri življenju in se po svojih močeh iskreno trudimo, da bi ustvarili polnokrven železniški muzej. Celo če ne mislite enako kakor mi, vas vabimo na obisk. Prepričani smo, da vas bomo prepričali!

Tu je mogoče v prvem prostoru podoživeti ozračje prometnega urada manjše železniške postaje iz zadnjih let avstro-ogrske monarhije.

Vsem dostopen muzej

Železniški muzej ponuja obiskovalcem poleg individualnega ogleda zbirk tudi vodene oglede. Vsaki starostni skupini posebej prilagodimo možne aktivnosti v muzeju. Skupine, ki se predhodno najavijo, imajo zagotovljeno vodenje, ki je prilagojeno starosti in zanimanju obiskovalcev. Vodeni ogled muzeja traja približno 1 uro. Za vodstvo je potrebno doplačilo k vstopnini. Ogled zbirk lahko popestrimo tudi z delovnimi listi.

Na ogled je postavljena zanimiva zbirka parnih lokomotiv in tudi na ostala področja železniškega delovanja nismo pozabili. Predstavimo vam  delovanje parne lokomotive,  prometnega urada manjše železniške postaje, delo progovnih delavcev in delo na signalno varnostnih napravah. Obiskovalci se tako seznanijo z razvojem tehnike in zgodovino železniškega prometa v  Sloveniji in njeni okolici.

Dostopnost do vseh razstavišč je omogočena vsem osebam s posebnimi potrebami. Spremljevalci imajo brezplačen vstop. Ogled razstavnih prostorov je možen z invalidskim vozičkom.

Dostopnost za slepe in slabovidne. Obisk muzeja s psom-vodnikom je dovoljen.

Delovni čas

Odprto od torka do nedelje od 10:00 do 18:00. Zaprto ob ponedeljkih.

Skrajšan delovni čas od 10:00 do 14:00: 24. december., 31. december.

Zaprto: 1. januar, 2. januar, 1. maj, 1. november, 25. december, 26. december.

* Za organizirane skupine nad 10 oseb, je za voden ogled potrebna predhodna najava. Voden ogled je možen le s hišnim vodnikom, datum in ura ogleda sta po dogovoru.

Informacije

Najbližji avtobusni postajališči sta Parmova (14) in Razstavišče (3G, 6, 7, 8, 11, 12, 13, 14, 19B, 19I, 20).

Najbližje postaje mestnih koles BicikeLJ so na:
Dunajski 50 (postaja št. 27),
Slovenski 55c (št. 8) in
Bežigradu 11 (št. 59).

V neposredni bližini muzeja se nahaja parkirišče. Cenik je na voljo na povezavi Parkirišče Ljubljana Parmova.

Dostop je urejen za gibalno ovirane, slepe in slabovidne.

 Za dodatne informacije lahko pokličete vsak delavnik med 8. in 16. uro na številko +386 1 291 26 41 (tajništvo).

Vstopnina

Vrste vstopnic Cena
Odrasli 8 € na osebo
Otroci, dijaki, študentje, upokojenci 4 € na osebo
Odrasli (skupina najmanj 10 oseb) 4 € na osebo
Otroci, dijaki, študentje, upokojenci (skupina najmanj 10 oseb) 3 € na osebo
Družinska vstopnica (2 odrasla + 2 otroka) 20 €
Predšolski otroci, osebe s statusom invalida, brezposelne osebe, imetniki kartic SMD ali ICOM ali Turistične kartice Urbana prost vstop

Voden ogled muzeja

Jezik Cena
Vodenje v slovenskem jeziku      30 €
Vodenje v tujem jeziku (nemščina, angleščina) 50 €

Najave za vodenje skupin sprejemamo po telefonu: 01 29 12641 (tajništvo) in mailu: muzej.sz@slo-zeleznice.si vsaj 14 dni pred obiskom.