preloder

V rotundi Železniškega muzeja smo v petek, 3. junija s počastitvijo naših sodelavcev, železničark in železničarjev, ki že trideset let delajo na Slovenskih železnicah, praznovali dan železničarjev. Z dnevom železničarjev se spominjamo slovenske železniške dediščine ter eksponentnega razvoja prometa, gospodarstva in družbe, ki ga je k nam prinesla železnica. Spominjamo se napredka ter uspehov posameznikov in železniških podjetij ter poudarjamo vlogo železničarjev v sodobni družbi.

Člani veteranske skupine ŽKUD Tine Rožanc (foto: Miško Kranjec)

Osrednja slovesnost v rotundi Železniškega muzeja

Na osrednji slovesnosti v rotundi muzeja so nastopili odlični folklorniki veteranske folklorne skupine ŽKUD Tine Rožanc ter Godba Slovenskih železnic. Program prireditve, ki se je je tudi letos udeležilo več sto železničark in železničarjev, pa so v popoldanskih urah sklenili Mambo Kings.

Osrednji govornik na prireditvi je bil generalni direktor Dušan Mes, ki je predstavil uspešno delo skupine SŽ ter ambiciozne načrte, ki ji bodo naša podjetja uresničevala v prihodnjih letih. Več o načrtih si lahko preberete na spletni strani SŽ, v članku Praznično, veselo, prijetno in gotovo nepozabno…  

Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes (foto: Miško Kranjec)

 

Jubilantom je tudi tokrat igrala Godba Slovenskih železnic (foto: Miško Kranjec)

Zakaj železničarji praznujemo svoj dan 2. junija?

Drugega junija 1846 je na slovensko ozemlje po železni cesti, ki ji je svoje verze v pesmi Železna cesta namenil France Prešeren, prvič uradno zapeljal vlak. Leta 1996 je vlada Republike Slovenije sprejela sklep, da se v Republiki Sloveniji za dan železničarjev določi 2. junij. Pred letom 1996 smo praznik železničarjev praznovali 15. aprila. Po drugi svetovni vojni, leta 1950, je bil ta dan uradno razglašen za dan železničarjev Jugoslavije. Posvečen je bil spominu vsem žrtvam stavke leta 1920 ter tudi tistim, ki so izgubili življenje med vojno. Več o prazniku si lahko preberete v članku Zakaj železničarji praznujemo svoj dan 2. junija?

 

Slovesnost namenjeno več sto našim jubilantom smo pripravili v rotundi železniškega muzeja (foto: Miško Kranjec)

Iskreno čestitamo jubilantom za 30 let dela na Slovenskih železnicah!

Na prireditvah ob dnevu železničarjev se srečamo s sodelavci, praznujemo uspehe preteklega leta ter posebno pozornost namenimo tistim, ki so v Skupini Slovenske železnice zaposleni že 30 let. Jubilanti so tudi letos prejeli posebna priznanja in železniške žepne ure, ki so jim jih predali njihovi vodje in direktorji podjetij. Jubilantom iskreno čestitamo tudi sodelavci v Železniškem muzeju SŽ!

Simbolična darila so jubilantom predali direktorji podjetij v skupini SŽ ter vodje služb. (foto: Miško Kranjec)

 

Stisk roke in čestitke za 30 let uspešnega dela na Slovenskih železnicah! (foto: Miško Kranjec)