preloder

Kljub vročinskim valovom ali pa nevihtam navkljub je Železniški muzej to poletje nadvse obiskan! Prevladujejo zlasti tuji gosti, a tudi domačih ne manjka. Našim zvestim obiskovalcem želimo že zdaj sporočiti, kaj ekipa Železniškega muzeja Slovenskih železnic pripravlja zanje za letošnjo jesen.

Najpomembnejši dogodki v Železniškem muzeju bodo:

TRETJA SOBOTA V SEPTEMBRU: Promet na cestah in železnicah

Tretjo septembrsko soboto (16. september 2023) bo Železniški muzej posvetil varnosti v prometu. Poleg najbolj priljubljenih aktivnosti, kot so na primer vožnje z vrtno železnico in vodeni ogledi našega muzeja, bo ta dan v znamenju sporočil, kaj lahko sami naredimo, da bomo čim bolj varni v prometu. Septembra se namreč začne šola in ta dogodek je namenjen osveščanju tako odraslih kot otrok, da je treba biti v prometu vedno pazljiv in previden. Seveda pa bomo ta sporočila našim obiskovalcem ponujali na zabaven, poučen in igriv način.

Železniški muzej je leta 2022 v sodelovanju z SVAMZ (Slovensko veteransko avto-moto zvezo) povabil lastnike starodobnikov. Starih, a nadvse lepo ohranjenih avtomobilov, ki so pritegnili poglede obiskovalcev. Ti so lahko tudi poklepetali z lastniki starodobnikov in izvedeli o njihovi zgodovini ter ohranjanju takšnih avtomobilov. Foto: arhiv Železniškega muzeja Slovenskih železenic

DRUGA SOBOTA V OKTOBRU: Mini olimpijada

Tradicionalni oktobrski dogodek (14. oktober 2023) za naše najmlajše obiskovalce, ki pa tokrat ne bodo le spoznavali bogate železniške dediščine, temveč se bodo preizkusili v najrazličnejših športih. Za zdaj lahko povemo le, da bo to za otroke zelo aktivna in športno-zabavna sobota, kdo pa bo posebni gost, ki bo pozdravil naše najmlajše obiskovalce, naj ostane za zdaj še skrivnost.

Naš namen je povezovati kulturo in šport, predstaviti bogato dediščino in znanje, ki je postavilo temelje za sodobno podjetje Slovenske železnice. Zato so v soboto, 14. oktobra, vabljene na obisk Železniškega muzeja zlasti družine z otroki.

Mlade športne navdušence in njihove starše sta na Mini olimpijadi leta 2022, ki je potekala v organizaciji z Olimpijskim komitejem Slovenije pozdravila olimpijska športnika hokejist Žiga Pance in plavalka Neža Klančar. Foto: arhiv Železniškega muzeja Slovenskih železnic

PRVA SOBOTA V NOVEMBRU: Kostanjev piknik

Martinovo ni samo za odrasle, v Železniškem muzeju 4. novembra prirejamo za otroke kostanjev piknik. To je za naše najmlajše obiskovalce prava jesenska poslastica. Ob vonju pečenih kostanjev se vedno prileže še skodelica toplega čaja, oboje pa naredi ogled muzejske zbirke starih parnih lokomotiv nepozaben. Seveda bomo poskrbeli za vodene oglede muzeja, pa tudi za vožnjo s priljubljeno vrtno železnico, v rotundi muzeja pa bo na ogled tudi modelna železnica.

Ob vožnji z vlakom vrtne železnice so navdušeni tako otroci kot odrasli. Foto: arhiv Železniškega muzeja Slovenskih železnic

PRVA NEDELJA V DECEMBRU: Ta veseli dan kulture

Kakšen muzej bi pa bili, če ne bi 3. decembra združili znanja in tradicije železnic z 223. obletnico rojstva našega največjega pesnika Franceta Prešerna!

Saj se verjetno spomnite njegove Od železne ceste:

Bliža se železna cesta,
nje se, ljubca veselim;
iz Ljubljane v druge mesta,
kakor tiček poletim.

Na Ta veseli dan kulture nas je leta 2022 obiskal tudi lik Franceta Prešerna in med obiskovalci razdelil suhe fige. Vožnja z vlakom vrtne železnice ga je zelo navdušila. Foto: arhiv Železniškega muzeja Slovenskih železnic

Koledar dogodkov 2023

Se vidimo na naših dogodkih v Železniškem muzeju Slovenskih železnic na Parmovi ulici 35 v Ljubljani!