preloder

V soboto, 29. 7. 2023, se je odvila težko pričakovana spominska vožnja z Zelenim vlakom.

Številčna druščina se je v jutranjih urah zbrala v Železniškem muzeju Slovenskih železnic in se z znamenitim vlakom serije 711-015/016 odpravila na vožnjo po »malem železniškem krogu«, na relaciji Ljubljana – Sevnica – Tržišče – Trebnje – Ljubljana.

Foto: Slovenske železnice
Foto: Slovenske železnice

V Sevnici je bil prvi postanek za ogled makete modulne železnice (H0) in muzejske parne lokomotive serije 62-360. Čas pa so popestrili starodobniki Kluba ljubiteljev starih vozil Mirenske doline – Hrast Tržišče. V Tržišču je sledil glavni postanek z ogledom prometnega urada železniške postaje Tržišče, sprehodili smo se po notranjosti gomulke in si v bližnjem parku ogledali prvo kapelico zavetnika železničarjev, blaženega Antona Martina Slomška. Po okusnem okrepčilu v gostišču Majcen in slastnih dobrotah Aktiva kmečkih žena Tržišče smo pot nadaljevali proti Trebnjem. Na obeh postankih v sevniški občini pa ni manjkala niti dobra kapljica lokalnih vinogradnikov. V Trebnjem smo si ogledali še muzejsko parno lokomotivo 20-183. Pred 15. uro smo se vrnili nazaj na območje Železniškega muzeja Slovenskih železnic z nasmejanimi obrazi, novim znanjem, lepimi spomini in novimi poznanstvi.

Spominsko vožnjo z zelencem je organiziralo Društvo Zagon Tržišče v sodelovanju s Potniškim prometom in Železniškim muzejem Slovenskih železnic.

Foto: Slovenske železnice
Muzejska parna lokomotiva serije 62-360 na železniški postaji v Sevnici. Foto: A. Š.
Foto: Sergej Drakulić
Foto: Sergej Drakulić
Foto: Slovenske železnice
Muzejsko parna lokomotiva 20-183 na železniški postaji Trebnje. Foto: A. Š.