preloder

V soboto, 1. oktobra, med 11. in 17. uro v Železniškem muzeju spet združujemo šport, zdravo življenje in do okolja najbolj prijazno obliko prevoza – železnico. Otroci se bodo lahko preizkusili v številnih igrah, se pomerili v mini olimpijskih izzivih ter se srečali z našimi najuspešnejšimi olimpijci. Po petsto metrov dolgi progi pa jih bomo popeljali tudi z vrtno železnico.  

Mini olimpijado prirejamo v sodelovanju z vrhunskimi športniki in dolgoletnimi partnerji Slovenskih železnic, Olimpijskim komitejem Slovenije. Otroke želimo spodbuditi k aktivnemu preživljanju prostega časa, predstaviti bogato železniško dediščino in znanje, ki je postavilo temelje za sodobno podjetje Slovenske železnice.

Kaj bomo počeli na Mini olimpijadi?

Mini olimpijada je namenjena predvsem otrokom od četrtega do devetega leta. Pod vodstvom izkušenih animatorjev in trenerjev se bodo lahko preizkusili v različnih športnih disciplinah. Na ploščadih ob muzeju bomo pripravili športne igre in spoznavali številne olimpijske panoge. Med postajami, na katerih se bodo otroci veselili ob olimpijskih športih, pa bo vozila vrtna železnica.

Obiskovalcem bodo na voljo tudi vodeni ogledi čudovite zbirke Železniškega muzeja v dveh velikih razstavnih prostorih, vožnja z motorno drezino, ogled železniške modelne makete ter številne druge zanimivosti.

Manjkalo pa ne bo niti presenečenje

Mini olimpijce bo obiskal tudi eden naših najboljših športnikov, ki Slovenijo predstavljajo na olimpijskih igrah ter drugih najvišjih svetovnih tekmovanjih. Na letošnji Mini olimpijadi bo skrivnosti uspeha desnega krila na hokejskem ledu razkril ŽIGA PANCE. 

Žiga Pance je slovenski hokejist, ki beleži nastope tudi za slovensko reprezentanco na OI v Sočiju in OI v Južni Koreji. Pri hokejskemu klubu HK SŽ Olimpija opravlja pomembno nalogo kapetana. (Foto: HK SŽ Olimpija)

Prideta tudi Foksi in maskota Slovenskih železnic

Prireditev, ki povezuje olimpijce, druge ljubitelje športa in železničarje, ne bi bila čisto prava, če se je ne bi udeležili tudi naši krasni maskoti. Najbolj zagrizeni navijač slovenskih športnikov, lisjak Foksi, ter največji ambasador sodobnih železnic v Sloveniji, maskota Slovenskih železnic, bosta navduševala otroke in jim pomagala začutiti športni duh v Železniškem muzeju.

Vljudno vabljeni v Železniški muzej!

*****

Foto utrinki Mini olimpijade v Železniškem muzeju 2021 s slovenskim skakalcem Robertom Kranjcem – Otroci navdušeni nad mini olimpijado v Železniškem muzeju

Fotografije: Miško Kranjec