preloder

Železniški muzej Slovenskih železnic je prvo oktobrsko soboto v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije ponovno organiziral Mini olimpijado, ki sta jo obiskala tudi dvakratni udeleženec olimpijskih iger, in kapetan HK SŽ Olimpije Žiga Pance ter mlada slovenska plavalka in rekorderka na 100 metrov prosto Neža Klančar.

Olimpijska zvezdnika smo pozdravili s pravim olimpijskim protokolom. Mladi udeleženci letošnje Mini olimpijade so v družbi lisjaka Foksija na prizorišče prinesli olimpijsko zastavo in baklo ob zvokih himne olimpijskih iger Olimpijske ode. Ob tem so mladi obiskovalci spoznali pomen tega protokola, olimpijskih krogov in bakle. Pet med seboj prepletenih krogov na belem ozadju pomeni združitev petih celin in hkrati izkazuje olimpijske vrednote: prizadevanje za odličnost, izkazovanje spoštovanja in praznovanje prijateljstva.

Športni duh olimpijskih iger

S pomočjo sončnih žarkov in zrcal se v starodavnem templju antične Grčije prižge olimpijski ogenj. Z olimpijsko baklo se ga nato po natančno začrtani poti ponese na prizorišče olimpijskih iger. Bakla običajno potuje skozi pomembne države in mesta, nosijo jo izbrani nosilci. Je simbol, ki spodbuja povezanost ljudi, prijateljstvo, mir in ljubezen do športa. Prvič so prižgano baklo z Olimpije ponesli na odprtje olimpijskih iger v Berlinu 1936.

Športnika, ki sta navduševala otroke in njihove starše

Mlade športne navdušence in njihove starše sta na Mini olimpijadi pozdravila olimpijska športnika hokejist Žiga Pance in plavalka Neža Klančar.

Žiga Pance, dvakratni udeleženec olimpijskih iger, ni skrival navdušenja nad olimpijskimi igrami in to navdušenje je znal tudi prenesti na svoje poslušalce v Železniškem muzeju: »Mislim, da je to nekaj največjega, kar se športniku v karieri lahko zgodi, saj vsakemu udeležencu oziroma tekmovalcu olimpijske igre za vedno ostanejo v spominu. Vse je prilagojeno tekmovalcem, saj so ves čas prav tekmovalci v središču pozornosti.« Na koncu pa dodal, da bodo s hokejsko reprezentanco Slovenije naredili vse, kar je v njihovi moči, da jim bo še enkrat uspelo nastopiti na olimpijskih igrah, ki jih bosta leta 2026 gostili italijanski mesti Milano in Cortina d’Ampezzo.

Plavalka Neža Klančar, ki se je največjih uspehov v svoji karieri veselila na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu, kjer je osvojila dve bronasti odličji, pa si je zaželela: »Po dveh največjih tekmah svoje kariere si želim, da bi vse skupaj prenesla tudi na prihodnje olimpijske igre v Parizu leta 2024.«

Z najmlajšimi navdušenci sta se preizkusila nekaterih olimpijskih izzivih, ki so jih pripravili pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Ogledala pa sta si tudi večtonske parne lokomotive.

Bogata železniška dediščina

Otroci so se lahko preizkusili v lokostrelstvu, golfu, hokeju, hoji s hoduljami in v metu obročev. Po opravljenih vse športnih vajah pa so si prislužili diplomo.

Nekdanji ravnatelj Železniškega muzeja Mladen Bogić je na vodenih ogledih obiskovalcem delil svoje znanje in zgodbe o bogati železniški dediščini, ki jo predstavlja Železniški muzej. Obiskovalci so spoznali parne lokomotive, ki po številnih letih voženj zasluženo »počivajo« v rotundi. V sosednjem objektu pa so spoznali pomembna področja za razvoj ter varno in učinkovito delovanje železnice, kot so telekomunikacijske in signalnovarnostne naprave. Vodene ali samostojne oglede sta popestrili modelna maketa pod nadzorom ljubitelja železnice Janža in tudi modulna maketa, za katero so poskrbeli mladi člani Društva ljubiteljev železnice »ŽELEZNA CESTA«.

Naj bo otroštvo sladko!

Otroci so bili nad dogajanjem navdušeni! Še posebej ob vožnjah z vrtno železnico in motorno drezino. Najbolj zagrizeni navijač slovenskih športnikov, lisjak Foksi, ter največji ambasador sodobnih železnic v Sloveniji, maskota Slovenskih železnic sta popestrila celotno dogajanje. Za piko na i pa smo se lahko posladkali s slastnimi palačinkami in vaflji ekipe V A F L.

Tradicionalna Mini olimpijada  2022 v Železniškem muzeju v številkah in fotografijah

Dogodek Mini olimpijada, ki ga je Železniški muzej organiziral v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije, je potekal prvo oktobrsko soboto med 11. in 17. uro. Prvi obiskovalci so prišli v muzej že kmalu po 10. uri. Na našem športno-izobraževalnem dogodku smo našteli nekaj čez 300 otrok, ki so s seboj pripeljali še svoje starše. Organizatorji prireditve smo tudi letos opazovali nasmejane obraze obiskovalcev, ki so domov odšli rahlo utrujeni od vseh aktivnosti, a polni novega znanja o železniški dediščini.

Foto: Miško Kranjec