preloder

Železniški muzej Slovenskih železnic je na prvo novembrsko soboto privabil več kot 400 obiskovalcev, ki so prišli uživat na  kostanjev piknik. Prireditev, ki je postala sinonim za druženje in raziskovanje železniške dediščine, je še enkrat potrdila svoj sloves kot ena izmed najbolj pričakovanih dogodkov v Železniškem muzeju Slovenskih železnic.

Oči najmlajših so se zasvetile ob vsakem koraku. Foto: Železniški muzej Slovenskih železnic

Že ob 11. uri dopoldne so se zbrani odrasli obiskovalci podali na voden ogled muzeja. Ta je ponudil edinstven vpogled v bogato železniško zgodovino tako na Slovenskem kot tudi v tujini. Obiskovalci so se skozi bogate zgodbe in anekdote seznanili z zgodovino in železniškimi vozili in napravami, ki jih ohranja in varuje muzej.

Podrobnejši pogled v notranjost lokomotive. Foto: Železniški muzej Slovenskih železnic

Čudovite lokomotive, maketa in strokovno vodena ogleda so zagotovili, da je bilo dopoldne tako poučno kot zabavno. Ob 13. uri pa je sledil še posebej zasnovan ogled za otroke in mladostnike, ki je bil prilagojen njihovi radovednosti in želji po odkrivanju. Otroci so tako pobliže spoznali železniški svet na način, ki bo v njihovem spominu ostal še dolgo časa.

Nad maketo modelne železnice so se navduševali tako majhni kot tudi veliki obiskovalci. Foto: Železniški muzej Slovenskih železnic

Ves dan je bilo mogoče slišati veselo piskanje vlaka vrtne železnice, s katero so se lahko peljali tako otroci kot odrasli. To je bil zagotovo eden izmed vrhuncev dneva, saj je prinesel nasmeh na obraz vsakega obiskovalca. Najmlajši obiskovalci so se nemudoma vkrcali in doživeli zabavno dogodivščino!

Edinstvena vožnja z vrtno železnico. Foto: Železniški muzej Slovenskih železnic

Poleg izobraževalnih in zabavnih vsebin je piknik ponudil priložnost za nakup unikatnih izdelkov DAR. Ti ročno izdelani predmeti niso le lepi, ampak imajo tudi posebno vrednost, saj so plod trdega dela in predanosti. Izdelujejo jih namreč na invalidskih delavnicah, ki invalidom nudijo delo ter omogočajo nadaljevanje poklicne kariere.

Radovednost ne pozna meja. Foto: Železniški muzej Slovenskih železnic

Navdušene so bile tudi brbončice obiskovalcev – sveže pečeni kostanj, glavna atrakcija kostanjevega piknika, je širil svoj prijetni vonj skozi celotni muzej. Obiskovalci pa so se pred odhodom domov posladkali tudi s slastnimi palačinkami. Čudovit dogodek se je preteklo soboto prelevil v prijetno druženje, ki je privabilo množico obiskovalcev.

Manjkale niso niti okusne palačinke. Foto: Železniški muzej Slovenskih železnic

Obiskovalci so lahko za nekaj ur pozabili na vsakdanje skrbi in se prepustili užitkom, ki jih prinaša skupnost, kultura in zgodovina železnic. Dogodek je bil tudi priložnost za povezovanje, učenje in prenos znanja med generacijami. Obiskovalci so s prireditve odhajali vidno zadovoljni in polni lepih vtisov.

Še zadnji ovinki pred končno postajo. Foto: Železniški muzej Slovenskih železnic