preloder

Vabimo vas na prireditev Promet na železnicah in cestah, ki bo potekala v našem muzeju 16. septembra. Dogodek je posebna priložnost za vse navdušence nad železnicami, da se podrobneje seznanijo z njihovo bogato zgodovino ter prihodnostjo prometa na naših tleh.

Datum: 16. september 2023 med 10. in 17. uro

Lokacija: Parmova ulica 35, Ljubljana

Vstopnina za vstop v muzej.

Ta posebni dogodek omogoča izjemno doživetje raznolikih eksponatov in dejavnosti, ki smo jih pripravili posebej za vas. Ne zamudite priložnosti, da se naužijete edinstvenih doživetij.

Ikonični gostje

Obiskali nas bodo tudi posebni gostje: Člani organizacije H.O.G. LIPA Chapter Slovenija, ki se nam bodo pridružili z legendarnimi motorji Harley-Davidson. Prav letos obeležujejo 120-letnico obstoja teh ikoničnih motorjev. H.O.G. – Harley Owners Group je svetovna organizacija lastnikov motornih koles Harley-Davidson , katere ustanovitelj in lastnik je podjetje Harley-Davidson Inc., USA. Osnovni namen organizacije je druženje lastnikov in širjenje dobrega mnenja o motociklizmu in motoristih. H.O.G Lipa Chapter Slovenija je bil ustanovljen leta 1995. Glavni pobudnik oziroma »oče« je bil Rastko Korošec. V obdobju, ko internet in mobiteli niso bili razširjeni kot so dandanes je iskanje somišljenikov in postavljanje takšne oblike združenja lastnikov motociklov Harley Davidson  predstavljalo velik izziv. Ta izziv je uspešno sprejel in ga tudi opravil. Rastko je bil direktor H.O.G Lipa Chapterja do leta 2012. Njega je nasledil Miha Mušič. Leta 2020 pa je nastopil to funkcijo Peter Breskvar.  Harley slogan je »Live to Ride, Ride to Live« in tega se lastniki teh motocikov še kako držijo.

Foto: arhiv H.O.G Lipa Chapter Slovenija
Foto: H.O.G. Lipa Chapter Slovenija

Za vse pa bo na voljo tudi vožnja z vlakom vrtne železnice po 500 metrov dolgi progi, kjer boste lahko tako mali kot tudi veliki navdušenci nad lokomotivami doživeli edinstveno potovanje z vlakom, ki ga vleče pomanjšana različica prave parne lokomotive.

Foto: arhiv Železniškega muzeja Slovenskih železnic

Posebej izpostavljamo:

  • brezplačna vodena ogleda ob 11. in 14. uri, kjer vam bomo približali zgodovino železnic,
  • gostujočo razstavo Ko železna pride cesta, posvečena prihodu prvega vlaka v Celje,
  • predstavitev izdelkov DAR družbe SŽ-ŽIP, d.o.o., ki so izdelani ročno v ateljeju invalidskih delavnic,
  • osupljiva modelna železnica v rotundi Železniškega muzeja,
  • sladko razvajanje z okusnimi palačinkami med obiskom,
  • obisk maskote Slovenskih železnic, ki nosi podobo prenovljene železniške flote novih vlakov Stadler.

Pridružite se nam na tem edinstvenem dogodku, kjer se prepletata zgodovina, tehnologija in inovacija. Lansko leto smo se imeli odlično  – Ko so skupaj stare lokomotive in starodobni avti. Letos se bomo imeli prav tako.

Vljudno vabljeni, da skupaj z nami preživite dan, poln nepozabnih doživetij.

Dogodek je organiziran v sodelovanju z