preloder

Okoli 500 obiskovalcev si je na sončno septembrsko soboto ogledalo stare parne lokomotive v Železniškem muzeju, ki so se jim pridružili še starodobniki.

V soboto, 10. septembra, je Železniški muzej Slovenskih železnic organiziral prireditev Promet na cesti in železnici nekoč in danes. V Železniškem muzeju smo prepletli zgodovino cestnega in železniškega prometa: parnim lokomotivam so delali družbo cestni starodobniki. Ker se v muzeju zavedamo, kako pomembna je varnost v prometu, smo ob začetku novega šolskega leta, predvsem našim najmlajšim obiskovalcem želeli na zabaven način predstaviti ključne ukrepe za varnost na tirih in cestah.

Nad železniško dediščino in starodobniki navdušeni obiskovalci so se s svojimi otroki lahko popeljali z vlakom vrtne železnice in motorno drezino. Ta ima priljubljeni vzdevek poštni nabiralnik (Poštni nabiralnik na tirih). Obiskovalce je pozdravila tudi maskota Slovenskih železnic.

Posebno navdušenje obiskovalcev je bilo nad vožnjo s parnim traktorjem, za katerega skrbi Miha Omerza. Železniško dediščino pa so spoznali z vodenimi ogledi po razstavah muzeja.

Železniški muzej je v sodelovanju z SVAMZ (Slovensko veteransko avto-moto zvezo) pripeljal tudi starodobnike. Stare, a nadvse lepo ohranjene avtomobile, ki so tokrat pritegnili poglede obiskovalcev. Ti so lahko tudi poklepetali z lastniki starodobnikov in izvedeli o njihovi zgodovini ter ohranjanju starodobnikov.

Tako otroci kot odrasli pa si so lahko na razstavi ogledali prav poseben muzejski eksponat – pionirski avto MOPI (več o njemu si preberite Pionirski avto MOPI na ogled v Železniškem muzeju). Omenjen avto si še lahko ogledate v Železniškem muzeju Slovenskih železnic vse do konca septembra.

Nekaj utrinkov iz sobotnega dogodka v Železniškem muzeju:

Ta mesec je na ogled obiskovalcem Železniškega muzeja tudi poseben avtomobil MOPI. Izdelan pred 60 leti z namenom, da se bodo mladi vozniki učili varnosti v cestnem prometu. (Foto: Miško Kranjec)
Obiskovalci so se lahko peljali z avstrijsko drezino, ki ima ljubkovalno ime »poštni nabiralnik na tirih«. Ta je v zasebni lasti Antona Galuna. (Foto: Miško Kranjec)
Vedno navduši, pa ne le otroke, tudi njihove starše: vrtna železnica! Edinstvena priložnost, ki jo omogoča Železniški muzej. (Foto: Miško Kranjec)
Prečudovit zeleni avtomobil znamke MG TD letnik 1952, njegov lastnik je Petja Grom, ki je tudi lastnik Muzeja motociklov Grom na Vranskem. (Foto: Miško Kranjec)
Kabriolet Mercedes Benz 450 SL nosi letnico 1980, njegov lastnik je Viktor Porenta. (Foto: Miško Kranjec)
Obiskovalcem sta bila na ogled tudi dva motocikla: Andrej Pristov je lastnik motocikla KMZ Dnepr K650, letnik 1969, Ivan Romšek pa je lastnik znamke Moto Guzzi Nuovo Falcone Sahara 500, letnik 1976. Moto Guzzi je najstarejši evropski proizvajalec motornih koles. (Foto: Miško Kranjec)
(Foto: Miško Kranjec)
Lastniki starodobnikov so z veseljem poklepetali z obiskovalci o svojih jeklenih konjičkih. (Foto: arhiv Železniškega muzeja Slovenskih železnic)
Vrtna železnica je večni hit pri otrocih! (Foto: Miško Kranjec)
Za dobro vzdušje in pozdrave najmlajših obiskovalcev skrbi maskota Slovenskih železnic v podobi novih Stadlerjevih vlakov. (Foto: Miško Kranjec)
Eni v vrsti za vožnjo z vrtno železnico, drugi v vrsti za vožnjo s parnim traktorjem. (Foto: arhiv Železniškega muzeja Slovenskih železnic)
Miha Omerza ob svojem parnem traktorju. (Foto: arhiv Železniškega muzej Slovenskih železnic)
Prireditev je nedvomno pripomogla k osveščanju otrok o varnosti v prometu, tako železniškem kot cestnem. Veseli obrazi obiskovalcev vseh starosti so domov odšli tudi z novim znanjem in poznavanjem železniške dediščine in starodobnikov. (Foto: Miško Kranjec)