preloder

Železniški muzej Slovenskih železnic vas vabi, da v soboto, 3. junija, med 11. in 17. uro obiščete prireditev Z vlakom v prihodnost. To je priložnost za čudovito preživet dan s pestrim programom, kajti želimo se spomniti dneva, ko je na Slovensko pripeljal prvi vlak.

Kaj vse za vas pripravljamo na to prvo junijsko soboto?

  • predstavili bomo gostujočo razstavo Ko železna pride cesta;
  • brezplačen voden ogled parnih lokomotiv in zbirke železniških uniform;
  • po petsto metrov dolgi progi okrog muzeja bo otroke vozil vlak vrtne železnice;
  • prikaz delovanja modulne železnice, zato da bo spoznavanje železniške dediščine še bolj zabavno;
  • edinstveni izdelki DAR, ki jih pripravlja podjetje SŽ-ŽIP
  • pekli bomo tudi sladke palačinke!

Drugega junija 1846 je namreč na slovensko ozemlje po železni cesti, ki ji je svoje verze v pesmi Železna cesta namenil največji slovenski pesnik France Prešeren, prvič uradno zapeljal vlak. Več o tem si lahko preberete v prispevku Zakaj železničarji praznujemo svoj dan 2. junija?

V soboto, 3. junija, bomo ob 12. uri predstavili tudi gostujočo razstavo Ko železna pride cesta, ki jo pripravljamo v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje. Mobilna razstava je bila pripravljena ob 175-letnici prihoda železnice v naše kraje oz. vožnje prvega vlaka na Slovenskem.

Obiskovalci si boste lahko ob 13. uri na brezplačnem vodenem ogledu poleg parnih lokomotiv ogledali tudi zbirko železniških uniform. Predstavili vam bomo tudi razvoj in delovanje signalnovarnostnih in komunikacijskih naprav.

Za naše najmlajše obiskovalce bo po petsto metrov dolgi progi okrog muzeja ponovno vozil vlak vrtne železnice. Otroci si bodo lahko ogledali delovanje makete modulne železnice (v sodelovanju z Društvo ljubiteljev železnice Železna cesta Ljubljana) ter tako na zabaven način spoznavali železniško dediščino. Na ogled pa bo tudi naša maketa modelne železnice, ki obiskovalce muzeja vsakokrat navduši.

Na prireditvi bodo obiskovalcem na voljo edinstveni izdelki DAR, podjetja SŽ-ŽIP, s katerimi lahko ob posebnih priložnostih razveselite vaše najbližje.

Poskrbljeno pa bo tudi za hrano. Ob muzejski stavbi bomo namreč pekli slastne palačinke, ki vam bodo dale dodatno energijo za raziskovanje železniškega sveta.

Pridružite se nam v soboto, 3. junija, med 11. in 17. uro!

Veselimo se vašega obiska!