preloder

V Železniškem muzeju Slovenskih železnic so se v petek, 8. 12. 2023, odvili zgodovinski trenutki za Slovenske železnice. Javnosti se je na tiskovni konferenci predstavila nova podoba uniform v temno modri barvi. Od nedelje, 10. 12. 2023, petrolejska modra uniforma v našem muzeju simbolno predstavlja nastanek Slovenskih železnic in obdobje v zadnjih tridesetih letih.

Petrolejsko modro uniformo lahko vidite na naši razstavi. Foto: Železniški muzej Slovenskih železnic
Od nedelje, 10. decembra 2023, osebje Slovenskih železnic prepoznamo po novih uniformah. Foto: Slovenske železnice

Železniške uniforme

Službena oblačila oziroma uniforme so pomemben del železniške dediščine. V uporabo so prišle kmalu po nastanku prvih železnic. Delo na železnici namreč zahteva red, ki ga pa najlažje zagotavljajo uradne osebe. V ta namen uniforme dajejo železničarjem prepoznavnost, veljavo in na svoj način tudi samozavest. Železničarske uniforme veljajo za častno oblačilo, za katerega je potrebno skrbeti, da je čisto, urejeno in pravilno nošeno. Na območju Slovenije so prišle uniforme uporabo v obdobju Avstrijskega cesarstva (kasneje Avstro-Ogrska), torej skladno s prihodom prve železnice.

Ali ste vedeli?

  • Najstarejša uniforma v naši zbirki je replika, saj originala ni mogoče več dobiti. Njen kroj je po vzoru uniform mornarice in predstavlja službeno uniformo železniškega uradnika v obdobju Avstro-Ogrske.
  • Del slavnostne uniforme železniškega uradnika iz konca obdobja Avstro-Ogrske je sablja z železniškim znakom – krilatim kolesom.  Sablja, kot orožje je v omenjenem obdobju predstavljala oz. dala moškemu dodatno veljavo.
  • Po prvi svetovni vojni so se uveljavile podobe uniform po vzoru vojske.
  • V času druge svetovne vojne je nemška oblast na železnici uvedla svoje uniforme. Italijanska oblast pa pustila obstoječe uniforme Jugoslovanskih državnih železnic, le da je zamenjala jugoslovanske oznake z italijanskimi.
  • Ženska uniforma velja za najbolj posebno, ker je zaenkrat edina v naši zbirki zbirki. Predstavlja poklic čuvajke potnega prehoda oz. uslužbenke Prometno-transportne službe v drugi polovici 19. stoletja.
  • Na razstavi si lahko ogledate enajst uniform iz različnih časovnih obdobij.

Ob osamosvojitvi Slovenije so po nastanku Slovenskih železnic podobo uniform Jugoslovanskih železnic leta 1994 zamenjale uniforme v petrolejsko modri barvi.

Foto: Slovenske železnice

Slovenske železnice so po skoraj 30 letih spremenile podobo uniform osebja. Od nedelje, 10. decembra, ko je začel veljati tudi nov vozni red, osebje Slovenskih železnic prepoznamo po novih uniformah v temno modri barvi.

Foto: Slovenske železnice

V prispevku Nova podoba uniform Slovenskih železnic je zapisano:

Na železnici je red predpisan tudi pri oblačilih, tako za uniforme zaposlenih, ki so v stiku s potniki, kot tudi za delovno osebje, ki ima predpisana ustrezna zaščitna oblačila. Slovenske železnice so celostno grafično podobo posodobile v letu 2021, v večini so bili elementi le malenkostno spremenjeni, modernizirani, v največji meri pa je sprememba vidna pri uniformah zaposlenih. Priročnik o Celostni grafični podobi ima skupaj preko 220 strani in nekaj čez 20 strani je namenjenih celostni podobi delovnih oblačil in uniform.

Nove službene obleke so temno modre barve in vključujejo temno modre hlače ali krilo, belo srajco z modrimi dodatki v gumbih, ovratniku in rokavih, modri blazer in modro bundo iz nepremočljivega materiala z všito kapuco. Moški del uniforme je tudi svetlo modra kravata, ženski del uniforme pa je svetlo modra rutka s potiskom logotipa. V ovratniku in v rokavih je všita kontrastna tkanina z drobnim vzorcem v modrih kontrastnih odtenkih. Kontrolorji (spremljevalno osebje v vlakih) imajo tudi modro kapo, prometnice in prometniki pa rdečo kapo. Na vseh delih uniforme, razen na hlačah in krilu je vezen srebrni emblem logotipa Slovenskih železnic.

Poleg videza pomembna tudi udobnost uniform

Nova podoba službenih uniform Slovenskih železnic prinaša modernejši in elegantnejši izgled. In ker je pri poklicih prometnika, osebja za spremljavo vlaka in prodajalcih poleg videza ključno, da so oblačila udobna in praktična, je bilo to pomembno vodilo pri izbiri novih uniform. Nove uniforme so tako iz materiala, ki poleg udobja omogoča še praktično vzdrževanje. So v celoti pralna doma, v pralnem stroju, izdelanem za domače gospodinjstvo.

Srajca je izdelana iz tkanine, ki zagotavlja konstantno idealno telesno temperaturo 37,5 stopinj Celzija. Tehnologija 37.5® omogoča visoko udobnost oblačil. Ta tehnologija deluje kot termostat s telesom. 37.5 delci absorbirajo infrardečo energijo, ki seva iz telesa, in če je prisotna vlaga ali znoj, pospešijo izhlapevanje. Če ni vlage ali znoja, pa delci IR energijo akumulirajo in ohranjajo toploto. Srajce so prav tako pralne v pralnem stroju.

Pred izbiro nove podobe so Slovenske železnice na delovnih mestih sprevodnik, vodja vlaka, prodajalec in prometnik izvedli testiranje službenih oblek v dejanskih pogojih (med opravljanjem službenih obveznosti). Sodelavci, ki so bili za testiranje naključno izbrani (po različnih konfekcijskih številkah in zgradbah telesa) so podali pozitivne povratne informacije glede samega izgleda, počutja ob nošenju, materiala.

Uniforme Slovenskih železnic pri svojem delu uporablja več kot 1000 zaposlenih

Uniforme Slovenskih železnic pri svojem delu uporabljajo poklici prometnik, spremljevalno osebje vlaka (sprevodnik, vodja vlaka), kontrolor in prodajalec. Poklici spremljevalno osebje vlaka (sprevodnik, vodja vlaka), kontrolor in prodajalec so zastopani v družbi SŽ-Potniški promet. Skupaj predstavljajo 512 zaposlenih v potniškem prometu. V družbi SŽ-Infrastruktura ima predpisano uniformo poklic prometnika, skupaj je to 587 zaposlenih. V celotni skupini Slovenskih železnic tako pri svojem delu uporablja uniformo več kot 1000 zaposlenih.

Foto: SŽ – Potniški promet

Viri:

Nova podoba uniform Slovenskih železnic – https://potniski.sz.si/novice/2023/12/po-skoraj-30-letih-nova-podoba-uniform-slovenskih-zeleznic/

Uniforma blizu srca (Mladen Bogič) – https://old.delo.si/znanje/izobrazevanje/kabinet-cudes-uniforma-blizu-srca.html