preloder

Tretjo junijsko soboto se je v Železniškem muzeju Slovenskih železnic odvila 21. Poletna muzejska noč. Muzej je imel svoja vrata odprta do polnoči. Prireditev je obiskalo več sto otrok s svojimi sorodniki. Svoje znanje o zgodovini železnice je na vodenih ogledih z obiskovalci delil tudi nekdanji ravnatelj Železniškega muzeja Mladen Bogić.

Železniški muzej Slovenskih železnic je na Poletno muzejsko noč široko odprl vrata za številne obiskovalce in obiskovalke. Poletna muzejska noč, prireditev, ki je bila tokrat v soboto, velja za največjo promocijsko akcijo slovenskih muzejev, galerij in drugih ustanov, ki pripravljajo programe s področja kulturne dediščine, kulture, umetnosti in zgodovine. Letos se je odvila že enaindvajseto leto. To soboto, 17. junija, je muzej svoja vrata odprl med 18. uro in polnočjo. Kot zanimivost dodajmo, da opolnoči lokomotive niso samevale, v muzeju je bilo namreč kar nekaj obiskovalcev.

Obiskovalci so si lahko brezplačno ogledali predhodnice današnjih vlakov, parne lokomotive, ki po številnih letih voženj »počivajo« v rotundi. Po muzeju so lahko raziskovali sami ali pa vodeno. V objektu ob rotundi so spoznali ključna področja za učinkovito in varno delovanje železnice, denimo telekomunikacijske in signalnovarnostne naprave. Ogled stalne razstave pa sta dopolnila še modulna in modelna železnica.

Posebno doživetje še posebej za najmlajše obiskovalce in obiskovalke pa je bila vožnja z vlakom vrtne železnice. Starejši obiskovalci so si radovedno ogledali gostujočo razstavo Ko železna pride cesta in obogatili svoje znanje o prihodu prvega vlaka na območje današnje Slovenije in se med tem posladkali s sladkimi palačinkami.

Pred odhodom domov so si obiskovalci lahko kupili tudi ročno izdelan izdelek DAR. Izdelki DAR so izdelani v ateljeju invalidskih delavnic podjetja SŽ-ŽIP, d.o.o. Organizatorji prireditve so ves večer opazovali vesele in navdušene obraze obiskovalcev vseh starosti, ki so domov odšli z novim znanjem in poznavanjem železniške dediščine.

Foto utrinki 21. Poletne muzejske noči