preloder

Z “muzejcem” v Borovnico na zadnji julijski konec tedna.

Zapeljite se z muzejskim vlakom v Borovnico, kjer bo 27. julija slovesnost ob 160. obletnici, ko je z Dunaja v Trst zapeljal prvi vlak. S tem je bil simbolično sklenjen eden največjih gradbenih podvigov v tedanjem času v Evropi. Kot največji objekt na celotni progi med Dunajem in Trstom je takrat najbolj izstopal 561 metrov dolg in 38 metrov visok Borovniški viadukt.

V četrtek, 27. julija, bo ob visokem jubileju na železniški postaji v Borovnici, med 16.30 in 17.30 osrednja slovesnost, na kateri bo slavnostni govornik minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, udeležence pa bosta nagovorila tudi evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc in generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes.

Muzejski vlak z visokimi gosti in drugimi potniki bo iz Ljubljane odpeljal ob 15.55, iz Borovnice bo ob povratku odpeljal ob 17.30.

Vozovnice za prevoz z muzejskim vlakom lahko kupite na vseh večjih železniških postajah Slovenskih železnic.

V soboto, 29. julija, pa bo v Borovnici že tradicionalna turistična prireditev praznik borovnic. 

Muzejski vlak bo z glavne železniške postaje Ljubljana odpeljal ob 9.00. Potniki si bodo ob prihodu v Borovnico, kamor bodo prispeli ob 9.25, s pomočjo “smuti kolesa” sami izdelali borovničev smuti dobrodošlice ter si ogledali sejem in štrevilne spremljajoče razstave (razstava slik in fotografij gradnje Južne železnice med Ljubljano in Trstom, razstavo “S čipko obujamo pozabljene stvar”…). S starodobnim avtobusom se boste lahko zapeljali tudi na ogled Tehniškega muzeja Slovenije v bližnjem gradu Bistra. Povratek muzejskega vlaka v Ljubljano bo ob 16.30. Več najdete na – Borovnica.

Cena vozovnic za muzejski vlak (sobota)

Cena vozovnice za odrasle je 18 evrov, za otroke med 6. in 12. letom 9 evrov, za mlajše pa je vožnja brezplačna.

Vozovnica vključuje: prevoz z muzejskim vlakom iz Borovnice do Ljubljane in nazaj, borovničev smuti dobrodošlice, obisk sejma in prevoz s starodobnim avtobusom do Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri ter prevoz z avtobusom iz Bistre do železniške postaje Borovnica.

Vozovnice za prevoz z muzejskim vlakom lahko kupite na vseh večjih železniških postajah Slovenskih železnic.

Več o obeh dogodkih najdete na – www.slo-zeleznice.si.