preloder

Tretjo junijsko soboto se je Poletne muzejske noči v našem Muzeju udeležilo več kot sto otrok. Muzej je imel svoja vrata odprta do polnoči. Svoje znanje je na vodenih ogledih iz neskončne zakladnice podatkov in zgodb z obiskovalci delil tudi nekdanji ravnatelj Železniškega muzeja Mladen Bogić.

Po celoletnem premoru zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa je Železniški muzej Slovenskih železnic na Poletno muzejsko noč široko odprl vrata za številne obiskovalce in obiskovalke. Poletna muzejska noč, prireditev, ki je bila tokrat v soboto, 19. junija, med 18. uro in polnočjo, velja za največjo promocijsko akcijo slovenskih muzejev, galerij in drugih ustanov, ki pripravljajo programe s področja kulturne dediščine, kulture, umetnosti in zgodovine. Letos se je odvila že devetnajsto leto.

Obiskovalci so si lahko brezplačno ogledali predhodnice današnjih vlakov, parne lokomotive, ki po številnih letih voženj »počivajo« v rotundi. Po muzeju so lahko raziskovali sami ali pa vodeno. V objektu ob rotundi so spoznali ključna področja za učinkovito in varno delovanje železnice, denimo telekomunikacijske in signalnovarnostne naprave. Ogled stalne razstave pa sta dopolnila še modulna in modelna železnica. Posebno doživetje še posebej za najmlajše obiskovalce in obiskovalke pa je bila vožnja z vlakom vrtne železnice in motorno drezino. Poletno muzejsko noč v Železniškem muzeju Slovenskih železnic je popestril tudi ples članov in članic ene najstarejših in največjih folklornih skupin v Sloveniji, Folklorne skupine Tine Rožanc. Najmlajše, pa tudi tiste, kot radi rečemo, mlade po srcu, je pozdravila in z njimi zaplesala maskota Slovenskih železnic. Naša maskota ni izpustila niti vožnje z vlakom vrtne železnice, saj jo je popolnoma očarala. Organizatorji prireditve so ves večer opazovali vesele in navdušene obraze obiskovalcev vseh starosti, ki so domov odšli z novim znanjem in poznavanjem železniške dediščine.

Izbrani fotoutrinki fotografa Miška Kranjca:

Z električno derzino so se z navdušenjem peljali tako otroci kot njihovi starši.

Zvezda večera Poletne muzejske noči, ki je poleg legendarnih lokomotiv navduševal čisto male otroke, pa tudi odrasle, je bil upokojeni ravnatelj Železniškega muzeja Slovenskih železnic Mladen Bogić.

Težka, zelo močna tovorna lokomotiva 36-013, predhodnica nemških enotnih lokomotiv je zaradi svojega mogočnega izgleda prejela številne odzive občudovanja.

Miniaturna električna železnica, po kateri so vozili vlaki, med njimi tudi junak otroških risank Lokomotivček Tomaž, je navdušila tako otroke kot tudi njihove očete.

Na Poletni muzejski noči je bila prvič tudi nova maskota Slovenskih železnic, ki nosi podobo prenovljene železniške flote novih vlakov Stadler.

Za kulturno točko muzejske noči so s plesom poskrbeli člani in članice Folklorne skupine Tine Rožanc.

Čakalne vrste in gneča so bili ves večer za vlak vrtne železnice.

Kot bi Marjana Deržaj tako kot leta 1958 ponovno zapela: »Vozi me vlak v daljave …«

Lepotica lokomotiva JŽ 97-028 je pritegnila poglede izkušenejših obiskovalcev v zrelih letih. Lokomotiva je v Železniškem muzeju od leta 1974, v uporabi je bila do 1966, kupljena pa v BiH.