preloder
Urošu Zormanu je uspelo! Zakuriti parno lokomotivo namreč. V soboto, 10. junija, so se nagrajenci nagradne igre Slovenskih železnic v družbi Uroša Zormana, legendarnega slovenskega rokometaša, odpravili na nepozaben izlet z muzejskim vlakom po Deželi Celjski in na kopanje v Termalni park Aqualuna v Podčetrtku.

Še preden so se odpravili na pot, je Uroša čakalo nekaj izzivov. Najprej se je preizkusil v vlogi kurjača, najtežjega dela na železnici. Naoljil je lokomotivo, nato pa prijel za lopato in v peč naložil nekaj premoga. Za 75 kilometrov vožnje od Celja do Podčetrtka mora kurjač v peč zmetati do štiri tone premoga, da ogenj zasije v belih plamenih do okrog 1300 stopinj. K sreči Urošu tega ni bilo potrebno početi celotno pot, saj je bilo potnikom potrebno pregledati vozovnice. V spremstvu sprevodnice Vlaste v avstro-ogrski uniformi se je rokometaš sprehodil skozi vlak, prijazno pozdravljal potnike, ki so ravno zaradi njega danes namesto v avto sedli na muzejski vlak, ter jim pregledoval vozovnice. Seveda brez fotografiranja z navdušenimi mlajšimi obiskovalci ni šlo. 43 minut dolga vožnja je ob druženju in klepetu skorajda prehitro minila.

V neposredni bližini poletnega termalnega parka Aqualuna je železniško postajališče, od koder je le še kakšnih 100 metrov do največje vodne zabave tod naokoli. A ker jo je družbi zagodel poletni dež, so se mladci v Aqualuni hitro organizirali in ekipo premestili v Terme Olimia, kjer so se do kosila kopali v notranjih bazenih. Prazen žakelj ne stoji pokonci, zato se je zbrana družba odpravila na kosilo v prenovljeno pivnico Lipa, kjer so jih postregli s pravim pivskim kosilom  – domačo govejo juho, mariniranimi rebrci, županovim ocvrtim piščancem, krompirčkom in tortico za sladico. V času kosila se je na nebu že narisal sonček, zato se je ekipa podala na petnajstminutni – ravno pravšnji po obilnem kosilu – sprehod do Aqualune, kjer so najmlajši obiskovalci prišli na svoj račun. Če so jim sprva v oči padle afriške živali v naravni velikosti – teh je povsod po kopališču več kot sto – so se kot pravi športni navdušenci kmalu zatem podali na tobogane in drče, izpustili pa niso niti največje vodne atrakcije v Sloveniji, King Cobre. Ker je za spust po tej adrenalinski kraljici zahtevana teža nad 100 kilogramov, je vse navdušene otroke, ki so si tobogan želeli preizkusiti, spremljal Zorman in dogodivščina je bila za najmlajše navijače še toliko bolj posebna.

Park se je zaprl ob 18. uri, zato se prijetno utrujena ekipa v Celje vrnila z vlakom, ki je iz Podčetrtka odpeljal ob 18:18. In vtisi? Nagrajenka Mateja je bila navdušena, da je imela s celotno družino prvič možnost preživeti dan v termah. Ker sta sinova nadobudna rokometaša, je bil dan v spremstvu Uroša Zormana še toliko bolj poseben. Tudi nagrajenki Marija in Nina sta bili nad izletom navdušeni. ŠE nikoli poprej nista imeli možnosti od blizu spoznati vrhunskega športnika, prijetno presenečeni pa sta bili nad vožnjo z muzejskim vlakom, ki je, kot pravita, zares posebno doživetje, ki ga bosta zagotovo še ponovili. Uroš Zorman je spoznal delo na muzejskem vlaku. Presenetili so ga pogoji dela – izjemna vročina, ki ji je izpostavljen kurjač, zaradi česar je kurjaču Rudiju izrazil posebno spoštovanje. »Če še kdo ni probal tega izleta, priporočam obvezno,« je še zaključil Zorman.

Na izlet z muzejskim vlakom po slikoviti pokrajini Dežele Celjske se lahko odpravite tudi vi! V juniju bo starodobni vlak vozil še dve soboti, in sicer 17. ter 24. junija, dvakrat dnevno. Na tire se znova vrača jeseni, ko bo parna lepotica sopihala ob sobotah med 9. in 24. septembrom. Vozni red in cenik vozovnic si lahko ogledate na povezavi: http://www.slo-zeleznice.si/sl/component/k2/izleti/5401, pri čemer ne spreglejte številnih popustov, ki so vam na voljo. Tudi tega, da je kopanje v Podčetrtku do 50 odstotkov cenejše, če ste se tja pripeljali z vlakom.