preloder

Okoli 300 otrok se je v soboto, 2. oktobra, udeležilo mini olimpijade v ljubljanskem Železniškem muzeju. Otroke je najprej navdušila vožnja z vrtno železnico, pred katero se je ves čas vila vrsta vožnje željnih otrok. Vrhunec dogajanju je postavil slovenski skakalec Robert Kranjec, ki se je prišel preizkušat v igrah skupaj z otroki.

Železniški muzej Slovenskih železnic je prvo oktobrsko soboto v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije organiziral Mini olimpijado, ki jo je obiskal tudi orel, smučarski skakalec Robert Kranjec. Otroci in njihovi sorodniki so preživeli aktiven dan ob športnih panogah in spoznavanju železniške dediščine.

Vedno priljubljena vrtna železnica med otroki. 

Robert Kranjec z otroki v Železniškem muzeju

Z dogodkom Mini olimpijada smo po premoru zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa prvo oktobrsko soboto ponovno povezali kulturo in šport. Naši najmlajši obiskovalci so se lahko v družbi Roberta Kranjca preizkusili v različnih športnih panogah in aktivnostih. »Leteči Kranjec«, tak je bil namreč vzdevek Roberta Kranjca, saj je kot prvi slovenski letalec opravil več kot 200 poletov z dolžino prek 200 metrov, se je z otroki pomeril v lokostrelstvu, hoji na hoduljah in dvojnih smučeh ter metanju obročev.

Iz zakladnice znanja Železniškega muzeja

Nekdanji ravnatelj Železniškega muzeja Mladen Bogić je na vodenih ogledih obiskovalcem delil svoje znanje in zgodbe o bogati železniški dediščini, ki jo predstavlja Železniški muzej. Obiskovalci so spoznali parne lokomotive, ki po številnih letih voženj zasluženo »počivajo« v rotundi.

V sosednjem objektu pa so spoznali pomembna področja za razvoj ter varno in učinkovito delovanje železnice, kot so telekomunikacijske in signalnovarnostne naprave. Vodene ali samostojne oglede sta popestrili modelna maketa in tudi modulna maketa, za katero so poskrbeli mladi člani Društva ljubiteljev železnice »ŽELEZNA CESTA«.

Aktivnosti za 300 otrok v Železniškem muzeju

Dogodek Mini olimpijada, ki ga je Železniški muzej organiziral v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije, je potekal med 11. in 17. uro. Prvi obiskovalci so prišli v muzej že kmalu po 10. uri. Skupno smo v soboto našteli okoli 300 otrok, ki so s seboj pripeljali še svoje starše.

Otroci so bili nad dogajanjem navdušeni! Za vožnjo z vrtno železnico je bilo treba počakati v vrsti vsaj en krog, da so otroci dobili prost sedež. Posebno doživetje tako za otroke kot njihove starše je bila vožnja z motorno drezino.

Dogajanje je otrokom popestril tudi izkušen čarodej Magic, ki jih je popolnoma očaral s svojimi triki. Prav tako so jih navdušili ogromni milni mehurčki! Ko so otroci opravili vse športne vaje na mini olimpijadi, so si prislužili diplomo.

Maskota Slovenskih železnic, ki nosi podobo prenovljene železniške flote novih vlakov Stadler je spoznala prikupnega in navihanega lisjaka Foksija. Postala sta dobra prijatelja in veselo pozdravljala obiskovalce.

Organizatorji prireditve smo ves dan navdušeno opazovali nasmejane obraze obiskovalce, ki so domov odšli rahlo utrujeni od vseh aktivnosti, a polni novega znanja o železniški dediščini.