preloder
Pa se je spet začelo! Minuli konec tedna se je odprla dolgo pričakovana sezona potepov z muzejskim vlakom po Sloveniji.

V soboto, 22. aprila, je prvič letos zasopihal muzejski vlak po Deželi celjski, kjer so potniki znova lahko spoznavali lepote in skrite kotičke med Celjem in Podčetrtkom. Prvi del železniške proge med Celjem do Grobelnim je prva zgrajena železniška proga pri nas.  V Celje je namreč že 2. junija, leta 1846, pripeljal prvi vlak…priložnosti za potepe in raziskovanje je torej več kot dovolj.  »Muzejc« bo po Deželi celjski »sopihal« vsako soboto med  22. aprilom in  24. junijem ter med 9. do 23. septembrom 2017.

V  nedeljo, 23. aprila,  je muzejski vlak zapeljal med Ljubljano in Radovljico, na 6. festival čokolade, največji  čokoladni dogodek v Sloveniji. S »čokoladnim« muzejskim vlakom se je med Ljubljano in Radovljico popeljalo približno štiristo navdušenih potnikov. Skupaj se je v dneh čokoladnega festivala, med 21. in 23. aprilom,  z rednimi vlaki in muzejskim vlakom na festival v Radovljico popeljalo okoli tisoč štiristo potnikov.

Sezona muzejskih vlakov bo zelo pestra tudi v maju. Poleg muzejskega vlaka, ki bo vsako soboto popeljal po Deželi celjski, bo v soboto, 6. maja,  muzejski vlak zapeljal na 3. Festival vina in čokolade v Podčetrtek. Na vlaku bosta potnikom pridružila  animatorka in levček iz Aqualuninega Aqua safarija v Termah Olimie, ki bosta potnikom delila čokoladne lizike.  Prvo majsko soboto bo Podčetrtek že tretjič središče vinarjev in čokoladnic iz vse Slovenije.  Poleg izbora najboljših vinarjev in čokoladnic se bo “čokoladno” soboto še veliko dogajalo v tem obmejnem kraju med Slovenijo in Hrvaško.

Prav tako 6. maja,  odpira  novo sezono muzejskih potepov tudi Muzejski vlak po Bohinjski progi. Omenjena proga, ki je bila zgrajena med leti 1900 in 1906, kot povezava srednje Evrope z Jadranskim morjem,  predstavlja 158 kilometrov dolg del, sicer 717 kilometrov dolge železniške povezave Praga-Jesenice-Gorica-Trst.

Vabimo vas, da se zapeljite z muzejskimi vlaki in se vrnete v čase svojih očetov, dedov…v neke druge in drugačne čase.  Več informacij je na voljo – Muzejski vlak.