preloder
Sončno soboto, 13. maja, je bila vožnja po znameniti Bohinjski progi kulinarično obarvana. V sodelovanju z VSŠGT Bled smo organizirali kulinarično popotovanje z muzejskim vlakom v družbi prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Prelepe poglede na slikovito Posočje so tokrat spremljale lokalne kulinarične dobrote iz krajev ob poti muzejskega vlaka. Iz zakladnice lokalne slovenske kulinarike so študentje zajeli duh krajev ob poti, lepote in darove Posočja ter Goriških Brd in gostoljubnost tamkajšnjih prebivalcev. Bohinjska proga je v te kraje prinesla velike spremembe, med drugim je, v tistih časih pozabljeni košček sveta, približala obiskovalcem. Dandanes Bohinjska proga postaja vedno bolj priljubljena tako med domačimi kot tujimi turisti. Študentje VSŠGT Bled so si za skupino sobotnih potnikov zadali cilj povezati preteklost in sedanjost v zgodbo, ki jim bo še dolgo ostala v spominu.

Potnike so popeljali v leto 1906, ko je odprtju Bohinjske železniške proge prisostvoval tudi prestolonaslednik Franc Ferdinand. Ob glasbeni in animacijski spremljavi so jim pripravili obilno pojedino. Razvajali so jih z različnimi lokalnimi jedmi, kot sta maslovnik in šebrejski želodec, žejo pa potešili s tradicionalnimi pijačami, kot so na primer liker iz tepk, jabolčnik in belo vino.

Potnike, ki so obiskali Goriška Brda, so z avtobusom iz Kanala ob Soči nadaljevali pot do gradu Dobrovo, kjer so pri kosilu uživali v telečjem žvarcetu, polenti in višnjevi sladici, v čudoviti naravi pa odkrivali male skrivnosti Goriških Brd. Preostale, ki so si želeli dan organizirati sami, je muzejski vlak s svojo kulinarično ponudbo popeljal do Nove Gorice, kjer so se kasneje ponovno vsi srečali in vrnili na Bled. Vsi udeleženci izleta so prejeli kulinarični spominek, utrinki s sobotnega druženja pa so ujeti v spodnji galeriji.