preloder

Koledar dogodkov v Železniškem muzeju Slovenskih železnic

Nedaleč od samega centra Ljubljane, na Parmovi ulici 35, bo čas minil poučno in zabavno za vse generacije. Predvideni datumi in vsebine posameznih prireditev so informativni, zaradi nepredvidenih okoliščin organizacije posameznih prireditev se lahko tudi spremenijo.

Z vlakom vrtne železnice se bomo vozili tudi letos. Foto: arhiv Železniškega muzeja Slovenskih železnic

13. april (sobota): Pozdrav parnim lepoticam
V soboto, 13. aprila, s prireditvijo Pozdrav parnim lepoticam, začenjamo sezono druženj v Železniškem muzeju Slovenskih železnic v Ljubljani. Med 11. in 17. uro na Parmovi ulici 35 v Ljubljani pripravljamo bogat program dejavnosti za železniške navdušence vseh generacij. Otroci se bodo lahko vozili z vlakom vrtne železnice. Odrasli obiskovalci pa si boste lahko ogledali čudovite lokomotive in na vodenem ogledu spoznali njihovo zgodovino in delovanje.

4. maj (sobota): Železnica povezuje
Povezovalna vloga železnice pri skrajševanju razdalj, zagotavljanju učinkovitega sodelovanja različnih strokovnih disciplin ter zbliževanju generacij je nepogrešljiva za zgodovinski razvoj družbe. Sodobna železnica je še vedno tudi gibalo, ki uteleša temeljne evropske vrednote po povezovanju ljudi, idej in gospodarstev. Vabljeni, da se v soboto, 4. maja, med 11. in 17. uro z obiskom prireditve Železnica povezuje podate na nepozabno potovanje v čas, ko so bile parne lokomotive še v polnem razmahu.

18. maj (sobota): Mednarodni muzejski dan
Mednarodni muzejski svet ICOM je leta 1977 zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Muzeji prispevamo k dobremu počutju in trajnostnemu razvoju naših skupnosti.
Vljudno vabljeni, da letošnji Mednarodni dan muzejev med 10. in 17. uro zaznamujete z raziskovanjem železniške dediščine, ki jo predstavljamo na več kot 1200 kvadratnih metrih razstavnih površin.

1. junij (sobota): Z vlakom v prihodnost
Od sredine 19. stoletja, ko je na slovensko ozemlje prvič pripeljal vlak, so železnica in železničarji pomembno prispevali k razvoju industrije in družbe pri nas. Vlak je postal več kot le prevozno sredstvo, je simbol povezovanja, napredka in razvoja. Vabljeni, da se nam v soboto, 1. junija, med 11. in 17. uro, pridružite, da skupaj praznujemo dan, ko je na Slovensko prvič pripeljal vlak.

15. junij (sobota): Poletna muzejska noč
Skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih institucij bo letos potekala že 22. leto zapored. Na Poletno muzejsko noč bodo muzejska vrata odprta vse do polnoči. Vljudno vabljeni, da raziskovanje muzejskih eksponatov na najdaljšo muzejsko noč doživite v edinstvenem ambientu Železniškega muzeja Slovenskih železnic.

Železniško dediščino radi raziskujejo tako mali kot veliki obiskovalci našega muzeja. Foto: arhiv Železniškega muzeja Slovenskih železnic

14. september (sobota): Promet na železnicah in cestah
Drugo septembrsko soboto bomo v sodelovanju z društvom Oldtimer klub Hrast Tržišče namenili varnosti v prometu. Tega dne se boste lahko udeležili običajnih priljubljenih dejavnosti, kot so vožnja z vrtno železnico in vodeni ogledi našega muzeja, hkrati pa boste izvedeli veliko zanimivega o tem, kaj lahko sami naredimo za varnost v prometu. Kot vedno pa si boste lahko ogledali raznovrstna starodobna vozila, ki jih hrani naš muzej.

28. september (sobota): Po tirih železniške dediščine
Dnevi evropske kulturne dediščine in teden kulturne dediščine so praznik dediščine, ki vsako leto konec septembra združujejo ljudi v prepoznavanju, odkrivanju, varovanju in širjenju pozitivnega odnosa do dediščine. Zadnjo septembrsko soboto bomo z zanimivimi dejavnostmi za najmlajše in odrasle obiskovalce zaznamovali tudi v Železniškem muzeju Slovenskih železnic.

5. oktober (sobota): Mini olimpijada v Železniškem muzeju
Na Mini olimpijadi, ki jo pripravljamo z Olimpijskim komitejem Slovenije, v Železniškem muzeju združujemo šport, zdravo življenje in okolju najbolj varno obliko prevoza – železnico. Otroci se bodo lahko preizkusili v številnih igrah, se pomerili v mini olimpijskih izzivih ter se srečali z našimi najuspešnejšimi olimpijci. Po petsto metrov dolgi progi pa jih bomo popeljali tudi z vlakom vrtne železnice.

16. november (sobota): Na kostanjev piknik v Železniški muzej
V Železniškem muzeju 16. novembra prirejamo kostanjev piknik za otroke. To je za naše najmlajše obiskovalce prava jesenska poslastica. Ob vonju pečenih kostanjev se vedno prileže še skodelica toplega čaja. Tako je ogled muzejske zbirke starih parnih lokomotiv še bolj prijeten. Seveda bomo poskrbeli za vodene oglede muzeja, pa tudi za vožnjo s priljubljenim vlakom vrtne železnice, v rotundi muzeja pa bo na ogled tudi modelna železnica.

3. december (torek): Ta veseli dan kulture v Železniškem muzeju
Ob spominu na rojstvo našega največjega pesnika Franceta Prešerna, ki je železnici namenil nekaj svojih najbolj znanih verzov, vas vabimo, da obiščete Železniški muzej. Pripravljamo vam prav posebno decembrsko vzdušje. Ta veseli dan kulture bo v torek,3. decembra, na njem pa boste imeli priložnost odkrivati bogastvo železniške dediščine na Slovenskem skozi zabavne in poučne dejavnosti.

7. december (sobota): Praznična vrtna železnica
Decembrski dnevi nam prinašajo posebne radosti. Vonj sveže pečenih piškotov in toplega čaja poudari čarobnost najbolj prazničnega meseca v letu. Vljudno vabljeni, da nas obiščete in doživite popolno sobotno družinsko izkušnjo v Ljubljani. Odrasli obiskovalci boste lahko spoznavali železniško dediščino in skupaj s svojimi najmlajšimi družinskimi člani uživali ob vožnjah z vlakom vrtne železnice.

 

 

Za večjo resolucijo kliknite na sliko. Predvideni datumi in vsebina prireditev so informativni, zaradi nepredvidenih okoliščin organizacije posameznih prireditev se lahko tudi spremenijo.

Vabljeni v Železniški muzej Slovenskih železnic!